středa 10. května 2017

Příběh, který mění úhel pohledu

Název: Volání netvora
Autor: Patrick Ness
Počet stran: 216
Nakladatelství: Slovart

Recenze
Conor je třináctiletý chlapec, jehož maminka je vážně nemocná. Otec s nimi nežije, neboť má jinou rodinu v Americe. Ani ve škole se Conorovi moc nedaří. Spolužák Harry a jeho nohsledi každý den Conora terorizují. Zbytek třídy s ním moc nemluví od té doby, co se dozvěděli, že je jeho maminka nemocná. A aby toho nebylo málo, každý večer se zdá Conorovi šílená noční můra. A jednou v noci, zcela nečekaně, se u něj objeví obrovský netvor. Netvor, který vypráví Conorovi tři příběhy a na oplátku od něj chce, aby mu sdělil čtvrtý příběh, příběh života. A v něm musí říct pravdu, tu hrozivou pravdu, které se tak moc bojí.

Patrick Ness napsal Volání netvora podle původního námětu Siobhan Dowdové, která předčasně zemřela. V předmluvě se Patrick svěřuje s tím, že nechtěl knihu napsat tak, jak by ji napsala Siobhan, protože by to ani nedokázal. Chtěl ji napsat tak, aby se Siobhan líbila. Což je moc hezká myšlenka, díky které už hned ze začátku člověk pozná, že Patrick je velmi pozoruhodný člověk. Vezme obvyklý úhel pohledu na nějakou věc, a celý ho otočí. Dokáže čtenáři ukázat možnosti, jež by jej nenapadli. A přesně taková je kniha Volání netvora.


Celý příběh má temný a smutný nádech, za což nemůže jen život Conora, ale i skvělé ilustrace od Jima Kaye. Jim dodal knize tu správnou temnou a hrozivou atmosféru, která na vás dýchne z každého obrázku. A přesně tyto ilustrace dokáží čtenáře pořádně vtáhnout do děje. Najednou jasně vidíte vše, co se v knize odehrává, přičemž text pluje na pozadí vaší mysli. Jednoduše řečeno, kombinace spisovatelského umu Patricka Nesse a kouzla maleb Jima Kaye nevytváří knihu. Vytváří příběh, který prožijete.

 

Netvor vypráví Conori tři příběhy, které jasně ukazují, že ne vždy je vše tak, jak se zdá. A že žádný člověk není čistě hodný nebo zlý. Nebo že nás neutváří myšlenky, jež nás napadají, ale skutky, které činíme. Celkově je kniha je plná hlubokých myšlenek a mouder, které čtenáře zasáhnou. A zasáhnou ho ne ledajakým způsobem, ale po vzoru Patricka Nesse - vezmou čtenářův úhel pohledu a pootočí jej.


Co se týče děje jako takového, Patrick se ukázal jako pravý mistr. Hned od první strany je příběh velice poutavý a svým stylem i záhadný. Autor čtenáře postupně víc a víc napíná, až mu nakonec přinese perfektní vyvrcholení zápletky. A tohle rozuzlení je tak skvělé díky tomu, že se Patrick Ness nebojí napsat to, o čem se obvykle nemluví - pravdu. Pravdu tak zvláštní, ale přesto opravdovou. Pravdu, jež kolikrát ani nepostřehneme, protože napadne třeba jen malou část z nás. Pravdu, které se mnoho lidí bojí.

I když se dá kniha poměrně rychle přečíst, doporučuji s ní nespěchat. Jen tak totiž dokážete rozpoznat všechny aspekty příběhu a číst mezi řádky. A všechno dohromady (život Conora, ilustrace, hluboké myšlenky a úžasné rozuzlení) dělá z knihy geniální dílo. Vřele mohu Volání netvora doporučit všem čtenářům. Nebudete litovat.

Hodnocení: 5/5

Děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí knihy k recenzi.

Knihu si můžete koupit -zde-.

2 komentáře:

  1. Na Volání netvora a obecně knížky od tohoto autora se chystám už pořádně dlouho, poslední dobou na něj totiž slyším všude samou chválu. Abych pravdu řekla, o ilustracích jsem vůbec nevěděla a jen co jsem se na ně podívala, naskákala mi husí kůže - a to je setsakramentsky dobré znamení :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)