čtvrtek 28. dubna 2016

Bylinková zahrádka

Název: Bylinková radost
Autor: Ursula Braun - Bernhart
Počet stran: 128
Nakladatelství: Grada
Anotace
Zjistíte také podrobnosti o sklizni, používání jedlých květů, základním zpracování, přípravě čajů a sušení vašich výpěstků. Ale v knize je i spousta dalších věcí - o vztahu mezi bylinkami a růžemi, o různých typech záhonů vhodných pro pěstování bylinek, o využití balkonu či terasy, jak si navodit atmosféru jižních krajin a jak udělat pěknou kytici či bylinkový věnec.

Recenze
Knih o bylinkách není nikdy dost. Každá kniha Vám dá nějaké informace navíc, které jste dosud netušili. Když jsem viděla na stránkách nakladatelství Grada knihu Bylinková radost, nemohla jsem si ji  nechat ujít.
Začnu maličko netradičně a nejdříve zhodnotím vzhled knihy. Jedná se o poměrně útlou knihu s brožovanou vazbou. Přední strana je laděna do bylinkového motivu a zelené barvy, což působí uklidňujícím dojmem. 

Po otevření knihy na čtenáře dýchne bylinková atmosféra, a jako první na scénu přichází rejstřík. Tady mě zmátl nadpis hned první kapitoly, kde chybí slovo úprava (celý název kapitoly je totiž úprava & dekorace). Zřejmě nějaké nedopatření. Kniha je rozdělená do čtyř velkých kapitol, které jsou plné informací.
První kapitola Úprava & Dekorace čtenáře seznámí s různými typy bylinkových zahrad, pěstování bylinek na balkóně, dekorace z bylinek a - má oblíbená část - výrobky z bylinek. Na recepty a různé postupy se v knihách o bylinkách těším nejvíce. Bohužel receptům v této kapitole bylo věnováno velmi málo prostoru. Vždycky mě zamrzí, když kniha slibuje recepty a pak se dozvíte např. o měsíčkové mastičce, ale jak se vyrábí, to už si musíte dohledat jinde a sami. Což je případ i této knihy. Nějaké recepty tu sice uvedeny jsou, ale je jich velmi málo.
Další kapitola s názvem Využití v kuchyni nás seznámí s uchováváním bylin, tekutými výrobky z rostlin a dozvíme se něco málo i o divokých bylinkách. Tato kapitolka je poměrně krátká, má jenom 14 stran. 
Předposlední kapitola Portréty bylin nám představí různé druhy bylin. Tuto část knihy mohu pochválit, protože u každé rostlinky najdete to nejdůležitější - vzhled, dobu květu, stanoviště, péče, množení, sklizeň, využití a informace. U některých významnějších bylin jsou uvedeny i další jejich ,,odrůdy".  Ovšem i v této kapitole jsem našla chybičku - u Aloe pravé je nejprve napsáno, že je to mrazuvzdorná rostlina a kousek níže v textu je uvedeno, že není mrazuvzdorná. Tak, a teď si čtenáři vyberte.
Poslední kapitola se věnuje Pěstování & Péči. Poradí vám, na co si dát při nákupu bylinek pozor, jak množit, a jak chránit bylinky v zimě. Opět poměrně krátká kapitola, asi o patnácti stranách. 
Při celkovém hodnocení knihy mohu pochválit mnoho příjemně laděných fotografií, které čtenáře ke knize přitáhnou. Zároveň ale musím konstatovat, že fotografií je v knize možná až moc. Dá se říci, že na každé druhé straně jsou fotografie přes celou stránku. Co se týče informací, to už je trošku slabší. V knize je nakousnutých mnoho témat, které jsou ale velmi rychle ukončené, takže se čtenář skoro nic nedozvěděl. Mimo kapitoly Portréty bylin moji lačnost po informacích kniha neuspokojila. Spíše bych ji doporučila začátečníkům, kteří se musí naučit nejdříve rozpoznávat jednotlivé bylinky.
Pokud s bylinkami začínáte, určitě si knihu pořiďte. Fotografie pro Vás budou příjemným průvodcem po bylinkové říši a dozvíte se i základní informace. Pro pokročilejší nebo pro ty, co hledají hlavně recepty, tato kniha není. 

Hodnocení: 2,5/5

Děkuji nakladatelství Grada za poskytnutí recenzního výtisku.

Knihu si můžete koupit -zde-.


8 komentářů:

  1. Zaujímavá kniha :) Knihy o bylinkách mám tiež rada, pretože mám doma bylinkovú špirálu, o ktorú sa treba postretať. :) Ďakujem za tip, prajem pekný deň :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylinková spirála je v této knížce taky zmíněná :).

      Vymazat
  2. Kniha má veľmi pekné ilustrácie, pre začiatočníkov bude zrejme fajn :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ne všechno splní očekávání, ale prvopohledově vypadá kniha dobře. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Super recenze, že bych se dala na zahradničení? :D

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)