pátek 24. října 2014

Poselství jednorožců - Strážci dobra

První mnou čtená kniha od Michaely Burdové :).

Název: Poselství jednorožců - Strážci dobra
Autor: Michaela Burdová
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 285

Vydejte se za dobrodružstvím do Lilandgarie, země posvátných jednorožců!
Jednorožci jsou ztělesněním dobra, a dokud drží pohromadě, nemá zlo šanci zmocnit se vlády. Jeden z jednorožců se však ztratí a dobro je narušeno. Černý čaroděj chce ovládnout celou Lilandgarii. Vypouští z temnoty odporné nestvůry a snaží se najít ztraceného jednorožce, aby zničil dobro jednou pro vždy a osvobodil z hlubin temnot nejmocnějšího démona všech věků a světů. Do Lilandgarie se proto vracejí elfové, aby pomohli zachránit dobro a opět nastolit rovnováhu světa. (oficiální text)

Na knížku od Míši Burdové jsem se docela těšila, protože přeci jen je to česká autorka a byla by ostuda si od ní nic nepřečíst. K jejím knížkám jsem slyšela spoustu jak pozitivních tak i negativních názorů. Proto jsem byla sama zvědavá, jak mě kniha zaujme. A musím uznat, že jsem měla možná ze začátku trošku předsudky, které se ale velmi brzy rozplynuly.

Zpočátku knížky mi vadilo, že se tam některé fráze strašně často opakují. Naštěstí se děj brzy rozvinul a opakování ustalo. A pak mě celý příběh pohltil. Musela jsem číst pořád dál, velmi mě knížka bavila. A rozhodně oceňuji i nápad s jednorožci, to mi přišlo originální. Chvílemi mě ale trošku štvalo, že v knize byla spousta záhad, třeba okolo Veragina. Hrozně jsem chtěla vědět, co skrývá a kdo je ten tajemný muž, který ho ,,sleduje". Ale odpovědi na otázky jsem v této knize nedostala, tak snad ve druhém díle. 

Mezi hlavní postavy patří již výše zmíněný Veragin, muž s neznámou a tajemnou minulostí. Skrývá tajemství, které trápí jeho duši. Pak je tu princ Failen, který na mě občas působil jako nafoukané princátko. Ale na druhou stranu byl čestný, odvážný a milující svou zemi. A nakonec tu máme tři elfy. Aranis, královnu země, která má za úkol ochránit Lilandgarii. Ta mi byla velmi sympatická. Miluje vše živé a je velmi odvážná. Pak tu byl Eleas, který je docela flegmatik a přemýšlí s chladnou hlavou. A nakonec elfka Lavril, která mě ke konci knihy strašně štvala. Chovala se jako rozmazlené dítě, což je v mé představě elfů dost netypické a nehezké.


Co se týče knihy jako takové, moc se mi líbí obálka knihy. Myslím si, že ta knize dodává šmrnc a chuť si ji přečíst už od pohledu. Navíc je to hardback (píše se to tak?), což mám na knížkách velmi ráda.

Celkově se mi kniha líbila a Míša mě jako autorka překvapila. je opravdu šikovná. Kniha je určena spíše mladším čtenářům, ale myslím si, že zalíbení v ní najde i starší čtenář nadšený do fantasy literatury. Proto tuhle knížku můžu všem doporučit :).

Děkuji nakladatelství Fragment za zaslání této knihy :).

Hodnocení: 80% 



3 komentáře:

  1. Námetovo to vyzerá zaujímavo, škoda toho opakovania slov na začiatku, ale niekedy si to autor ani nevšimne - tiež sa mi to pri písaní často stáva :-). Postavy vyzerajú tiež zaujímavo a hoci ma kniha až tak nezaujala, možno tím, že je pre mladších a aj z iných recenzií usudzujem, že to nie je veľmi pre mňa, predpokladám, že je to dobrá kniha :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Četla jsem zatím jen první díl Kříšťálů a ráda bych si přečetla další, ale bohužel teď mám na čtení dost jiných knih a Míša mě neokouzlila tak, jak bych si přála, uvidíme :)

    OdpovědětVymazat
  3. Co si budeme povídat, když čteš Míšiny knihy poprvé, budou se ti líbit. Já jsem tuhle série milovala. Záměrně používám minulý čas, protože nevím, jestli by se mi líbila i dnes. Ale je to jedna z prvních čr autorek, která psala o elfech a fantasy - takže dál čtu její knihy, ale už hodnotím jinak.

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)