středa 11. června 2014

Hraničářův učeň - Ledová Země

Název: Hraničářův učeň-Ledová země

Autor: John Flanagan

Nakladatelství : Egmont

Počet stran : 285




Hraničářský učeň Will a jeho kamarádka Evanlyn jsou uneseni lodí Vlčí vítr plnou skandijců,včetně přísného jarla Eraka. Mají namířeno zpět do Skandie,kde chtějí araluenské vězně prodat do otroctví. Kvůli nepříznivému počasí ale musí zastavit na ostrově Skorghijl a počkat na příznivější podmínky. Erakovi mezitím začínají oba vězni přirůstat čím dál více k srdci. Váží si jejich odvahy a odhodlání. Ale později přeci jen dorazí do skandijského města Hallasholmu,kde jsou Will s Evanlyn ponecháni jako otroci ve Velké Dvoraně. Will se musí potýkat s účinky drogy hřejivé trávy. Podaří se jím uprchnout na svobodu ?
Mezitím z Araluenu vyjíždí hraničář Halt,aby našel Willa. Po cestě se k němu přidává i bojovnický učeň Horác. Cestou do Skandije se musí utkat s potulnými rytíři,kteří jim brání projít v cestě. Mimo jiné i se zlým Deparnieuxem,který je na nějakou dobu uvězní na svém hradě. Dokáží opustit jeho sídlo a vydat se za Willem a Evanlyn?





Moc se mi líbil děj knihy. Podle mě není tak předvídatelný,jako u některých ostatních autorů. Pokaždé člověka něco překvapí. Ať už to jsou mučednické praktiky zlého rytíře Deparnieuxe nebo dobré srdce jarla Eraka,ostříleného mořeplavce.
Další věc,kterou musím ocenit je ta,že děj je poutavý. Není nudný a nepřekypuje popisováním krajin. Všechno je jasné a v přiměřené míře rozepsané.


John Flanagan skvěle popsal jarla Eraka. Přesně takové vlastnosti mi na něj sedí. Ostřílený námořník,který si nenechá nic líbit,drží vše pevně v rukou,ale přitom nezapomíná na hlas svého srdce. Nádhera! :).
A Evanlyn! Jak ta se nám v této knize vybarvila! Princezna,která je nejdříve v otroctví,později riskuje vše pro záchranu kamaráda a musí se naučit dovednosti,které jako princezna nikdy nepotřebovala. Vařit,lovit,vyrábět prak a hlavně se starat o své blízké.
Za to Will mě v této knize dost překvapil. Propadne účinkům hřejivé trávy a stane se na ní tak závislý,že je z něj jen tělo bez duše,které myslí jen a jen na teplo,rozlévající se po celém těle díky účinkům této trávy. Ale na druhou stranu se mu nedivím - zima,dřina a celkově špatné podmínky dokáží člověku hodně ublížit. Málokdo by byl i nadále silný.


Knížka se mi moc líbila. Celkově. Má nádhernou obálku,už jen od pohledu si mě kniha získala. Děj je jednoduchý,bez nějakých příliš složitých zápletek,ale přesto poutavý. Knihu Hraničářův učeň-Ledová země řadím mezi oblíbené knihy :). Doporučuji všem milovníkům fantasy! :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář mě velmi potěší. Proto všem moc děkuji! :)